Rieneke Gollnau

Na haar opleiding tot docent beeldende vakken studeerde zij een paar jaar later af aan de Academie Minerva in Groningen, waar ze o.a. les heeft gehad van realisten als Matthijs Roling en Rein Pol. Sindsdien is zij druk doende geweest met lesgeven op een middelbare school en met haar werk als beeldend kunstenaar. 

Jarenlang is zij lid geweest van de Groninger Kunstkring de Ploeg. Nadat zij haar “lesgeef” periode had afgesloten verhuisde zij van het grote statige huis in Sauwerd naar een beschermd dorpsgezicht huisje aan het water in Onderdendam en brak de tijd aan om weken/ maanden op pad te gaan met ms “De EEMS”. 

Haar werk bestaat overwegend uit tekeningen gemaakt tijdens zwerftochten over het Lauwersmeer en het Reitdiep op ms “De EEMS

Op deze tochten heeft zij de weidsheid, puurheid en openheid van dit gebied vastgelegd. De keuze viel op kleurpotloden omdat dit materiaal weinig ruimte nodig heeft. 

“Klein” leven en minimalistisch werken: Een kist, een tekenblok en kleurpotloden zijn genoeg om de essentie van leven en schoonheid van wat zij onderweg ziet vast te leggen. Het zijn poëtische verstilde monumentjes van licht, lucht, water en weidse vlaktes geworden. Gemaakt met niet meer als 10 tot 12 kleurpotloden.

Het is de essentie van het leven en de schoonheid van wat zij onderweg ziet die zij in haar tekeningen wil laten zien.