Jan-Erik Wedholm heeft, zolang als hij zich kan herinneren, altijd al bossen getekend. De sfeer, de dynamiek, leven en vergankelijkheid naast elkaar, dat is wat hij tekent. Later zijn daar andere thema’s bijgekomen; historiewerken, binnenruimten en verhalen. Eigenlijk is het steeds hetzelfde thema; hoe wordt het avontuur dat beeldend onderzoek heet tot een goed einde gebracht in het spanningsveld tussen beeld en onderwerp. Met afbeelden heeft het niet zoveel te maken, wel met motoriek, huid van het werk en vooral sfeer.
Studies naar de natuur kunnen vaak een aanleidng zijn voor werk. De bossen van Schiermonnikoog en het kwelderlandschap blijven een constante inspiratiebron. Het materiaal waarmee hij werkt zijn verschillende papiersoorten, klei en Oost-Indische inkt vaak gecombineerd met krijt. Dit alles bepaalt voor een groot deel het het karakter van het beeld.
Grafische technieken, zoals de houtsnede, hebben in het werk van Jan-Erik Wedholm een speciale plaats. Eerst alleen zwart/wit, later meerdere kleuren en complexere drukprocedés. De techniek bedwingt hem enerzijds tot rust en bedachtzaamheid door het tijdrovende en dwingende karakter, anderzijds daagt het, door zijn speciale karakter, hem uit tot experimenteren.
Gestudeerd aan de academie voor beeldende kunsten in Arnhem en werkzaam als docent beeldende vorming.